streda, 20. februára 2013

Obrátený jablkový koláč

Poznáte tento koláč? Patrí medzi moje obľúbené a je jednoduchý na prípravu, aj ľahký na strávenie. Je to pre mňa starý známy koláč, robila nám ho mama, keď sme boli deti. A milujem ho dodnes. Avšak  už si ho robím sama. Tak sa podelím o recept.


Koláč je naozaj  veľmi osviežujúci a ľahký. Potrebujete naň naozaj zopár ingrediencií.


Suroviny:
Na cesto:
6 vajec
10 PL hladkej múky
10 PL kryštálového cukru
4 PL oleja
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
jablká
vanilkový cukor
škoricový cukor

Na polevu:
100 g čokolády na varenie
50 g cery/masla

Očistíme a nastrúhame si jablká. Ideálne by bolo, keby nám ich mal kto očistiť, aby sme si medzitým pripravili cesto.

Cesto:
Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešame v mixéri so 6 lyžicami cukru do hladka. Pridáme 2 PL oleja a postupne hladkú múku a kypriaci prášok.
Bielky si vyšľaháme na penu, ktorú pridáme do žĺtkového cesta a už len ručne premiešame, aby sa nám všetko spojilo.

Na plech si dáme papier na pečenie a uhladíme naň postrúhané jablká, z ktorých sa snažíme vytlačiť prebytočnú šťavu (inak by bol koláč veľmi mokrý). Masu utlačíme a vyhladíme, posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom. Na takto pripravené jablká vylejeme cesto, ktoré uhladíme.



Dáme piecť na 180 °C približne na 10 - 15 min. Koláč je skutočne za 10 min. upečený, keďže cesto je veľmi ľahké.

Necháme ho chvíľu vychladnúť, posypeme troškou práškového cukru. Následne prikryjeme ďalším plechom a obrátime tak, aby cesto bolo naspodu a jabĺčka navrchu. Koláč necháme úplne vychladnúť.


Poleva:
Rozpustíme si čokoládu s cerou a po miernom vychladnutí polejeme koláč a čo najlepšie uhladíme. Dáme stuhnúť do chladničky.


Keď ešte nie je čokoláda celkom stuhnutá, pripravte si rezy, aby sa vám potom pri krájaní nelámala. A dajte úplne zatuhnúť.


Dobrú chuť.

30 komentárov:

  1. Vypadá to moc hezky! Mňam! Ráda vyzkouším :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. odporucam vyskusat. priprava naozaj jednoducha

      Odstrániť
  2. Než jsem si přečetla nadpis, chvíli jsem byla přesvědčená o tom, že jsi dělala krémeše. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Poznám, ale ešte som ho nevidela na žiadnej fotke taký pekný ako na tvojej :D Už sa mi zbiehajú slinky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak dakujem. sice mne sa zda taky captavy,ale pochvala potesi :)

      Odstrániť
    2. nemusí byť geometricky presný na to aby vyzeral chutne :)

      Odstrániť
  4. Tento koláč je môj obľúbený a jedla by som ho od ráno do večera. Ja ho síce poznám na vrchu s krémom a posypaný s čokoládou alebo grankom, ale aj tento variant vyzerá lákavo a určite ho vyskúšam aj na tento spôsob :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano da sa robit aj s kremom,raz som to skusala. ale uz od detstva ho poznam takto a viac mi takto chuti ;)

      Odstrániť
  5. mňam, vypadá nádherně, možná ho vyzkouším, protože miluji jablka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja mam tiez rada jablka vsetky kolace s nimi :)

      Odstrániť
  6. prosím co znamená zkratka PL a co je cera?? díky :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. PL je polievkova lyzica a cera je taky stuzeny pokrmovy tuk. neviem ale ci sa v cechach predava tiez. treba proste hladat nejaky stuzeny pokrmovy tuk. :)

      Odstrániť
  7. Super, že si přihodila i recept. Hrozně ráda peču, a tím že jsem teď skoro druhý měsíc doma, tak už mi docházely nápady. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. tento koláčik sme už doma kedysi robili a bol fantastický!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jablkový koláč je proste stará klasika, ktorá nikdy neomrzí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ach, tohle jsem neměla vidět, zase mě chytají chutě... :-)

    WorldByBella

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Recept si hneď ukladám. Už viem čo budem robiť cez víkend :)) Vyzerá naozaj chutne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. tak som rada holky, že sa páči, určite vyskúšajte... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Wow these looks seriously amazing, I’m drooling all over the screen here, I have to tray this receipt ASAP, I bet it taste as good at it looks, it doesn’t seem so complicated to prepare, I will give it a tray! Your have a lovely blog by the way and I am a new follower! Hope you will like my blog and follow back!

    Also make sure and enter my new giveaway for a chance to win an amazing evening bag!

    Pop Culture&Fashion Magic

    OdpovedaťOdstrániť
  14. mnam!
    http://annettemagazine.blogspot.cz/
    http://theannettevogue.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  15. no teda, úplně se mi sbíhají sliny, jdu si opsat recept

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Úplne úžasne sa ti podaril :) Ja ale nechápem ako si tak krásne urobila tu čokoládu. Mne sa to vždy rozteká a nikdy ju nemám tak krásne uhladenú. Dávaš ju po lyžičiach alebo akým sposobom ju nanášaš? :D Inak veľmi pekný blog
    lu3ka.blogspot.sk (prebieha giveaway pozývam)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre!